Podlaha do koupelny nemusí být jenom z dlažby. Možná vás překvapí, když v koupelně uvidíte dřevěnou podlahu. Pokud si chcete zachovat váš dům stylový, tak si do koupelny nainstalujte dřevěnou podlahu. Koupelna, kde je dřevěná podlaha může vypadat velmi impozantně. Dřevěný styl koupelny je velice sympatický. Tento styl se hodí především do domů, chalup nebo srubových domů, kde je dřevo použito jako základní stavební a dekorativní prvek. Důležité je, aby podlahy použité v koupelně byly odolné proti vodě. Dřevěné podlahy jsou proti vodě odolné je tehdy, když je správně udržujte. Dřevo musí být ošetřeno lakováním.

Údržba dřevěné podlahy

Dřevěná podlaha v koupelněDřevěné podlahy do koupelny se vyrábějí dýhované nebo parketové. Podlahy jsou sestavené z masivních hranolků. Dřevo je v koupelně hodně zatěžováno. Může za to především náhlá změna teploty a vysoká vlhkost. Aby dřevo nepřijímalo vlhkost ze vzduchu a nebobtnalo, tak ho musíte ošetřit přípravkami, které znemožní styk vody se dřevem. Jelikož je dřevo přírodní materiál, tak se v podlaze najdou skulinky a spáry, které vznikají přirozenými procesy během používání podlahy. Z toho důvodu se musí dřevěná podlaha pravidelně udržovat a lakování obměňovat.

Dřevěné podlahy pravidelně ošetřujte

Poškození dřevěné podlahy může vniknout i tehdy, když na ní necháte rozlitou vodu. Proto je důležité, aby bylo dřevo preventivně ošetřováno a osušováno. Po skončení koupele je dobré nechat místnost vyvětrat, čímž se v koupelně sníží vzdušná vlhkost.

Alternativy ošetřování dřevěné podlahy

Kromě lakování můžete použít disperzní lazury, které svým matným filmem zvýrazňují přirozenou strukturu dřeva. Na ošetření dřevěných podlah jsou vhodné též nitrocelulózy a olejové emaily. Před aplikací jakéhokoliv nátěru musí být dřevěná podlaha dostatečně obroušená, suchá a zbavená nečistot. Nejlépe je poradit se před započetím práce se zkušenými natěrači, kteří již mají zkušenosti s nátěry podlah ze dřeva.

Za luxus si připlatíte

Za luxusní podlahu ze dřeva si však připlatíte. Pokud tedy hledíte především na svoji kapsu, tak raději zůstaňte u klasické dlažby, případně použijte oblíbené plovoucí podlahy z laminátu. Kvalitní plovoucí podlaha ze dřeva splní rovněž dobře svoji funkci a provede-li se odborná pokládka podlahy podle doporučení výrobce kvalifikovanými podlaháři, může být výsledek k nerozeznání od pravé dřevěné podlahy. Přitom cena kvalitní dřevěné plovoucí podlahy může být i poloviční oproti ceně pravé podlahy z masívu.